Malpraxis

Avocat Malpraxis Medical

Principalele drepturi ale pacientului sunt enumerate în Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, menționând cu titlu exemplificativ:

-Dreptul la informare, prevazut în art. 4 din Legea nr. 46/2003, conform caruia: Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum şi la modul de a le utiliza. (art. 4 din Legea nr. 46/2003)

-Tot in cadrul dreptului la informare, facem precizarea ca pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervenţiilor medicale propuse, a riscurilor potenţiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului şi nerespectării recomandărilor medicale, precum şi cu privire la date despre diagnostic şi prognostic. (art. 6 din Legea nr. 46/2003)

-Pacientul are dreptul sa refuze sau saă opreasca o intervenţie medicala asumându-si, in scris, raspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului. (art. 13 din Legea nr. 46/2003)

-Pacientul are acces la datele medicale personale. (art. 24 din Legea nr. 46/2003).

In privinta modalitatilor de reparare a prejudiciilor cauzate persoanelor vatamate in urma dovedirii  unui act de malpraxis medical si a raportului de cauzalitate, se vor aplica dispozitiile Codului Civil.

Prejudiciile pot fi patrimoniale și nepatrimoniale, în funcție de natura dreptului incalcat. Doctrina și practica de specialitate au definit prejudiciul moral ca orice atingere adusa uneia dintre prerogativele care constituie atributul personalitatii umane și care se manifestă prin suferința fizica sau morala, pe care le resimte victima.

In privinta repararii prejudiciului nepatrimonial, se vor aplica dispozitiile Codul Civil, mentionand ca art. 1391 alin. (1) și (2) prevede urmatoare: ca in caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sanataţii, poate fi acordată şi o despagubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi sociala. Instanţa judecatorească va putea, de asemenea, sa acorde despagubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la randul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu.

Notiunea de malpraxis medical este definita in Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, dupa cum urmeaza:

Malpraxisul este eroarea profesionala savarşita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice.

În privința raspunderii medicale, aceasta a fost clasificata in doctrina juridică ca fiind impartita in mai multe forme in functie de normele de drept incalcate, si anume:

1.Raspunderea medicala penala

2.Raspunderea medicală administrativa

3.Raspunderea medicala disciplinara de dreptul muncii

4.Raspunderea medicala civila

Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii insituie o raspundere civila medicala, aceasta incluzand:

1.Raspunderea civila a medicului (art. 653-654 din Legea nr. 95/2006).

  1. Raspunderea civila a unitatii sanitare (art. 655-657 din Legea nr. 95/2006).
  2. Raspunderea civila a producatorilor si furnizorilor de materiale (art. 657 din Legea nr. 95/2006).

Întrebări Frecvente

Onorariul avocatului poate consta in onorariu orar, fix, de succes sau o combinare dintre acestea. Onorariul se va stabili in functie de fiecare caz in parte, intrucat trebuie sa se tina cont de mai multe aspecte, respectiv: activitatile profesionale realizate de avocat (consultanta, redactare acte, reprezentare etc.), dificultatea si durata cazului, experienta avocatului in cazuri similare etc.

Este important a cunoaste drepturile si obligatiile legale cu privire la problema supusa analizei, avocatul putand oferi opinia legala. De asemenea, avocatul va realiza activitati specifice profesiei, precum: redactarea cererilor de chemare in judecata, reprezentarea si asistatea clientului in fata instantei judecatoresti, a organelor de urmarire penala, a altor institutii sau persoane juridice, intocmirea petitiilor sau notificarilor in numele sau in interesul clientului etc.

Da, avocatul are experienta in mai multe domenii legislative (drept penal, drept civil, Legea nr. 31/1990 privind societatile etc.). De asemenea, avocatul poate sa preia orice caz, cu conditia exprimarii acordului prealabil.

Call Now Button