Avocat Drept Penal
Drept Penal si Drept Procesual Penal
- Asistarea si reprezentarea martorului/ suspectului/ inculpatului/ persoanei vatamate in fata organelor de urmarire penala
- Redactarea de cereri si plangeri in cursul urmaririi penale
- Formularea plangerilor/contestatiilor impotriva masurilor preventive luate fata de suspect/inculpat
- Participarea la efectuarea actelor de urmarire penala
- Studierea dosarelor penale si acordarea consultatiilor
- Asistenta si reprezentare in fata judecatorului de drepturi si libertati, judecatorului de camera preliminara sau in fata instantei de judecata
- Asistarea si reprezentarea partii civile in fata organelor de urmarire penala, precum si in fata instantei de judecata
- Intocmirea cererilor privind constituirea de parte civila si introducerea in cauza a persoanelor responsabile civilmente in vederea obtinerii despagubirilor cuvenite

Legislația penala stabilește ce acțiuni sau omisiuni sunt considerate infracțiuni, precum și sancțiunile aplicabile pentru acestea.
Dreptul procesual penal reglementează procedurile privind desfasurarea procesului penal si a altor proceduri judiciare in legatura cu o cauza penala.
Este de mentionat faptul ca unul dintre principiile fundamentale privind desfasurarea procesului penal consta in prezumtia de nevinovatie, art. 4 din Codul de Procedura Penala prevazand ca orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovaţiei sale printr-o hotarare penala definitiva.
Conform legislatiei aplicabile in sistemul nostru de drept, procesul penal poate parcuge patru faze:
Urmărirea penală;
Camera preliminară;
Judecata în fond și în căile de atac;
Punerea în executare a soluțiilor penale rămase definitive.
Cu priviere la drepturile avocatului reglementate de prevederile Codului de Procedura Penala, mentionam cu titlu de exemplu urmatoarele:
- dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal
- dreptul să beneficieze de timpul şi înlesnirile necesare pentru pregatirea şi realizarea unei apărări efective
- avocatul are dreptul de a formula plangere, potrivit art. 336-339 Cod Procedura Penala
- dreptul de a formula cereri si a depune memorii, inclusiv de a formula cereri privind propunerea probelor necesare pentru solutionarea cauzei.
Întrebări Frecvente
Onorariul avocatului poate consta in onorariu orar, fix, de succes sau o combinare dintre acestea. Onorariul se va stabili in functie de fiecare caz in parte, intrucat trebuie sa se tina cont de mai multe aspecte, respectiv: activitatile profesionale realizate de avocat (consultanta, redactare acte, reprezentare etc.), dificultatea si durata cazului, experienta avocatului in cazuri similare etc.
Este important a cunoaste drepturile si obligatiile legale cu privire la problema supusa analizei, avocatul putand oferi opinia legala. De asemenea, avocatul va realiza activitati specifice profesiei, precum: redactarea cererilor de chemare in judecata, reprezentarea si asistatea clientului in fata instantei judecatoresti, a organelor de urmarire penala, a altor institutii sau persoane juridice, intocmirea petitiilor sau notificarilor in numele sau in interesul clientului etc.
Da, avocatul are experienta in mai multe domenii legislative (drept penal, drept civil, Legea nr. 31/1990 privind societatile etc.). De asemenea, avocatul poate sa preia orice caz, cu conditia exprimarii acordului prealabil.