PARTICULARITĂȚILE INFRACȚIUNII DE VĂTĂMARE CORPORALĂ DIN CULPĂ CA URMARE A PRODUCERII UNUI ACCIDENT RUTIER
admin2024-06-01T22:03:32+00:00Pentru a clarifica ce condiții trebuie îndeplinite pentru ca fapta de vătămare corporală săvârșită în urma producerii unui accident rutier să fie calificată drept infracțiunea de Vătămare corporală din culpă, prevăzută la art. 196 Cod Penal, aduc în lumină câteva elemente de drept material și procedural, respectiv:
După cum reiese chiar din titlul infracțiunii, fapta a fost săvârșită din culpă, iar nu cu intenție, situație în care se va stabili o altă încadrare juridică a faptei.
Conform art. 16 alin. (4) din Codul Penal, fapta este săvârşită din culpă, când făptuitorul: a)fie prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce, b) fie nu prevede rezultatul faptei sale, deşi trebuia şi putea să îl prevadă.
Definiția de la art. 196 Cod Penal face legătură cu urmările produse în cazul infracțiunilor de Loviri și alte violențe, faptă prevăzută de art. 193 Cod Penal, și Vătămare corporală, faptă prevăzută de art. 194 Cod Penal. În cazul unui accident rutier, de regulă fapta este încadrată pe dispozițiile art. 196 alin. (3) Cod Penal, conform căruia: “Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.”
Astfel, în situația unui accident rutier, organele de urmărire penală vor stabili ce reguli privind circulația pe drumurile publice au fost încălcate, însă pentru a fi calificată fapta drept infracțiune trebuie să se producă urmările prevăzute la art. 194 alin. (1) Cod Penal, și anume: a)o infirmitate; b)leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale; c)un prejudiciu estetic grav şi permanent; d)avortul; e)punerea în primejdie a vieţii persoanei.
Totuși, dacă victima accidentului rutier nu a suferit vreuna dintre urmările descrise mai sus, fapta ar putea calificată drept infracțiunea de Vătămare corporală din culpă dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 196 alin.(1) Cod Penal, respectiv să se fi cauzat suferințe fizice unei persoane ca urmare a săvârșirii din culpă de către o altă persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune.
Iar din punct de vedere procedural, menționez că pentru tragerea la răspundere penală a persoanei vinovate de săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile descrise mai sus, este necesară plângerea prealabilă a persoanei în cauză.
Conform prevederilor art. 296 alin. (2) Cod Procedură Penală, “Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.”
Astfel, aceste elemente conturate cu privire la infracțiunea de Vătămare corporală din culpă pot duce la o mai bună înțelegere a sferei infracționale, iar ulterior și o mai bună cunoaștere a drepturilor persoanelor implicate în accidentul rutier.