PARTICULARITĂȚILE INFRACȚIUNII DE UCIDERE DIN CULPĂ CA URMARE A PRODUCERII UNUI ACCIDENT RUTIER 

De foarte multe ori luam contact cu noțiunea de ucidere din culpă, însă trebuie clarificați anumiți termeni pentru a stabili ce presupune infracțiunea de ucidere din culpă, astfel cum este reglementată de dispozițiile art. 192 Cod Penal, dar și ce eveniment poate fi calificat drept accident rutier.

Astfel, infracțiunea de ucidere din culpă este prevăzută la art. 192 Cod Penal, conform căruia “(1)Uciderea din culpă a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. (2)Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni. (3)Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate.”

Noțiunea de accident rutier reiese din dispozițiile art. 75 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, conform căruia “accidentul de circulație este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii: a)s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc; b)a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale; c)în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare.”

Pentru a ne afla sub incidența art. 192 alin. (2) Cod Penal în cazul comiterii unei infracțiuni de ucidere din culpa ca urmare a producerii unui accident rutier, atrag atenția asupra următoarelor condiții: accidentul s-a produs ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru efectuarea unei anumite activități, respectiv s-au încălcat dispozițiile legislației privind circulația pe drumurile publice.

Având în vedere aceste aspecte, dificultatea încadrării evenimentului rutier drept o infracțiune de ucidere din culpă este dată de stabilirea dispozițiilor legale încălcate pentru a circula sau preveni impactul.

Astfel, în urma sesizării infracțiunii, se va deschide un dosar penal la parchet, urmând a se realiza ancheta de către organele de urmărire penală. De cele mai multe ori, dilema privind regulile de circulație încălcate se rezolvă prin administrarea în cursul urmăririi penale a unor mijloace de probă specifice unor infracțiuni privind circulația pe drumurile publice, și anume raportul de expertiză tehnică auto și raportul de expertiză medico-legală de autopsie.

Prin raportul de expertiză tehnică auto, expertul va trebui să stabilească în principal care este cauza producerii accidentului rutier, respectiv care norme juridice au fost încălcate, precum și dacă exista posibilitatea de evitare a impactului.

În privința expertizei medico-legale de autopsie, în cazul unor morți violente, cum este cea produsa în urma unui accident rutier, organul de urmărire penală sau instanța de judecată va dispune obligatoriu efectuarea autopsiei, în temeiul dispozițiilor art. 185 Cod Procedură Penală.

Astfel, ca principale aspecte privind infracțiunea de ucidere din culpă, pe baza probelor administrate în cursul dosarului penal, se va stabili dacă accidentul de circulație s-a produs din cauza încălcării sau nu a normelor privind circulația pe drumurile publice, pentru a se încadra fapta în vreuna dintre ipotezele prevăzute de art. 192 Cod Penal, menționat mai sus.

Share this post


Call Now Button